Monitoring & deformatiemetingen

Voor overheid, industrie en betrokken partijen in infrastructurele werken doen we veel monitoring; regelmatige metingen om veranderingen vast te leggen. Dit kan zowel in 3D (xyz), 2D (xy) of zelfs 1D (z). Het startpunt is altijd een zorgvuldig gecontroleerde nulmeting. Er mag in ons vak over een jaar geen twijfel ontstaan. Als de nul-situatie goed is vastgelegd (zie waterpassen), kan er begonnen worden met de periodieke deformatiemetingen. Voorbeelden zijn bouwprojecten waarbij er een risico is dat naastgelegen belending kan verzakking. Of nieuwbouw waarbij nog zetting kan optreden. Ook voor kunstwerken is het nuttig.

Onze monitoring werkzaamheden

 • Gebouwen
 • Kunstwerken
 • Zakbakens

Monitoring en deformatiemetingen voor verschillende branches

Gebouwen, kunstwerken, bruggen duikers, stuwen en zo meer kunnen verzakken. Hierdoor kan schade ontstaan en/of is er risico op onveilige situaties. Particulieren, bedrijven, semioverheden en overheden vragen ons hiervoor monitoringen en deformatiemetingen op te zetten.

Bouw

Maatvoering vanuit een BIM-model voor bijvoorbeeld bouwwerken en het uitzetten van bouwkavels. Van particulier tot projectontwikkelaar.

Meer informatie

GWW-Infra

Nulmeting, Ontwerp en Revisie volgens NLCS. 3D-modellering en machinebesturing.

Meer informatie

Industrie

Uitlijnen en stellen van machines, inscannen machineonderdelen of zelfs een complete fabriek.

Meer informatie

Project in beeld

Project

Lambertuskerk in wouw

Altijd een interessante combinatie; de nieuwste technieken inzetten voor het herstel van oude constructies. Een mooi voorbeeld daarvan is de 3D-laserscan die we maakten voor de St. Lambertuskerk in [plaats]. Inzet was constructieve delen zoals de ramen en gewelven in kaart te...


Opdrachtgever

Geo infra b.v.

Bekijk project Meer projecten

Een klant aan het woord

De kracht van onze samenwerking met BDM zit verweven in het DNA van beide bedrijven, we spreken duidelijk dezelfde taal.

Gerke Draaistra

Mannen van Staal

Lees verder Meer klantverhalen

Monitoringswerkzaamheden bij BDM

Monitoring en deformatie metingen

Voor overheid, industrie en betrokken partijen in infrastructurele werken doen we veel monitoring; regelmatige metingen om veranderingen vast te leggen. Dit kan zowel in 3D (xyz) of 2D (xy) of zelfs 1D (z)

Dit begint met een goede nulmeting waarbij het belangrijk is om dit gecontroleerd te doen. Je wilt na een jaar geen twijfel over deze meting. Als de nul-situatie goed is vast gelegd kan er begonnen worden met periodieke deformatiemetingen. Voorbeelden hiervan zijn bouwprojecten waarbij er een risico is dat naast gelegen belending kans heeft op verzakking. Of nieuwbouw waarbij nog zetting kan optreden bv kunstwerken.

 • Gebouwen
 • Zakbakens
 • Kunstwerken

Monitoring en deformatiemetingen voor verschillende branches

Gebouwen, kunstwerken zoals bruggen duikers en stuwen en zo meer kunnen verzakken. Hierdoor kan schade ontstaan en/of is er risico op onveilige situaties. Particulieren, bedrijven, semioverheden en overheden vragen ons monitoringen en deformatie metingen op te zetten.

 

Projecten

 • RK kerk Reahus
 • Makkum
 • Kunstwerk 3 en 4 Floriade
 • Monitoring div. kademuren gemeente SWF
 • Baard, renovatie brug
 • Krommenie, spoorbrug Naurenasche Vaart

 

Referenties

 • Bouwbedrijf Bootsma B.V.
 • De Boer en de Groot Civiele Werken B.V.
 • Diverse overheden
 • Dura Vermeer Infra & Civiel
 • Gemeente Súdwest-Fryslân

Gebouwen

Gebouwen kunnen 3D, 2D of 1D in de gaten worden gehouden.  3D kunnen dmv meetstickers, meetspiegels of andere referentie punten, gebouwen in de gaten worden gehouden voor verzakking en/of scheefstand. Door een netwerk met referentiepunten aan te maken buiten het invloed gebied kunnen de verschillen van de punten binnen het invloed gebied worden gemeten. Wanneer men dit doet voor een langere tijd doet spreek je over deformatie.

 

Het zelfde kan natuurlijk in 2D of 1D. Met bijvoorbeeld een waterpas toestel kan met het zelfde principe een deformatie meting in 1D (z) worden gedaan. Voordeel van een waterpas toestel is dat de meting over grotere afstanden kan worden gedaan terwijl de nauwkeurigheid gelijk of beter is.

Zakbakens

Zakbakens kunnen op de zelfde manier worden bij gehouden. Bij zakbakens wordt er ook nog wel eens gebruik gemaakt van GPS. Dit omdat de verschillen dusdanig zijn dat de nauwkeurigheid van een GPS toestel wel kan volstaan.

Kunstwerken

Zoals met gebouwen kan een kunstwerk door naast gelegen werkzaamheden verzakken of vervormen. Maar ook nieuw gemaakte kunstwerken kunnen onderhevig zijn aan verzakking. Dit alles kan reden zijn voor het doen van een monitoring.

Vragen over Monitoring / deformatie metingen?

Anno de Jong

+31 6 5377 4223

Offerte aanvragen Stel uw vraag
Boonstra Installaties

NIEUW: LayoutPrinter®

Deze beweeglijke robot print CAD-tekeningen rechtstreeks op de ondergrond met een indrukwekkende snelheid en precisie. Ervaar hoe de LayoutPrinter® het werk op de werkvloer transformeert!

Meer informatie